28 Mart 2014 Cuma

30 mart seçim günü ne yapacağım?

Ne yaparsan yap, bize ne?” diyebilirsiniz. Ama ben yine de anlatmak istiyorum.
Sabah erkenden kalkacağım her zaman olduğu gibi, muhtemelen kalkar kalkmaz gözlerimi ovuşturarak sosyal ağlara şöyle bir göz atacağım. Sosyal ağ kalmışsa tabii ki o güne kadar!

internet ozgur kalsin
Bendeki de ne şans ama, tam da “Şu sosyal medya işlerinde epey aşama kaydettim, bloğumun Facebook hesabı, Twitter hesabı, Google Plus hesabı bir yerlere geldi, bir de Instagrama eğilsem iyi olacak” diye düşünürken Twitter gitti, Facebook sallantıda, Google Plus da sıradadır kesin...
Ya bir de sosyal medya uzmanı olarak geçimimi sağlasaydım ne yapardım? Sahi son zamanlarda sayısı giderek çoğalan sosyal medya uzmanı arkadaşlar nasıl da strestedirler şimdi? Umarım olmaz ama bir sabah yöneticilerinden “sosyal medya sektörü devlet tarafından yok edildiği için sizi işten çıkarıyoruz” talimatı alıp işsiz kalabilirler. Olur mu böyle bir şey, belki bir ay öncesinde "yok artık, daha neler!" derdim  ama artık “olur, her şey olabilir” diye düşünüyorum.
Tam da mesleğimi unutup “gelecek internette” diyerek son bir buçuk yıldır kendimi sanal ortamlarda geliştirmiştim, tam da yeni projeler için anlaşmalar yapmak üzereydim. Ne yapsam, tekstil mühendisi özgeçmişimi güncelleyip iş başvuruları mı yapsam yeniden?

Amma da karamsarsın iç ses, bir sus da anlatmaya devam edeyim 30 martta ne yapacağımı!

Sahi ne diyordum, evet, o gün eğer kalmışsa sosyal ağlara bakıp, kapatılmamışlarsa internet gazetelerinden her gün okuduğum köşe yazarlarına  bir göz atıp bir iki lokma bir şey atıştırdıktan sonra oy vermek için evden çıkarım herhalde..

Bak şimdi yine içime kurt düştü. Ya birisi devletin bekasına yönelik iç ve dış mihrak odaklı bir yazıyı bloğunda yayınlarsa ve kırmızı güvenlik seviyesi nedeniyle Blogger'a da giriş engellenirse ne yaparım? Onca yazı yazdım, blog benim hayatım oldu, sanal dünyada takipçilerim oldu, takip ettiklerim oldu, ya bir daha görüşemezsek, eyvah eyvah yazılarımın yedeği de yok, Bloghocam'a acilen başvurmam lazım!

Sus be iç ses! (Yemek programlarındaki dış ses hiç olmazsa espri yapmaya çalışıyor, sen nasıl bir iç sessin böyle felaket tellalı gibi)

freedom


Son günlerde internetim niye yavaşladı, ne oluyor böyle diye Google'da gezinirken bir yazı ile karşılaştım. Güvenlik gerekçesiyle -tape denilen videolar izlenemesin için- internetin bant genişliği bayağı bir daraltılmış. Bir tek benim değil, herkesin interneti yavaşmış bu aralar. Yani şimdi bu internet bilinçli olarak yavaşlatılabiliyorsa pat diye neye kapatılmasın ki?

Ya uyandığımda interneti yerinde bulamazsam?

Canım ne olacak, dünyanın sonu değil ya, eskiden internet mi vardı diyebilirsiniz. Ben diyemiyorum ama, çünkü artık internet var. Revolution dizisinde nasıl aniden elektrik kesiliyor ve dünya kaosa sürükleniyorsa benzer bir şey olmaz mı? Düşünsenize artık hayatımızı internet olmadan zor idame ettiriyoruz. O kadar adapte olduk ki, sanal banka hesaplarımız var, e-devlet işlerimiz var, faturalar internete geliyor, müşterilere faks çekme dönemi bitti, internette çalışıyor, internette eğleniyor, internetten iletişim kuruyoruz. İşin ekonomik yanını düşünmek bile istemiyorum; dev e-ticaret şirketleri ve oralardan ekmek parası kazanan milyonlarca çalışan?

Yeter iç ses yahu, 30 mart sabahı ne yapacağımı ağız tadıyla bir anlattırmadın bana! Ne diyordum, kahvaltımı yaparım 30 mart sabahı, oy vermeye gitmeden önce belki televizyon açarım bir süre.

Ya televizyonu açtığımda 12 Eylül dönemindeki gibi tek tip yayınla karşılaşırsam? Hadi canım olmaz deme, niye olmasın ki! Söz konusu olan devletin güvenliği ve bekası ise zararlı yayınlardan beni korumak ister tabii ki RTÜK, zaten korumuyor mu, zaten süzgeçten geçirmiyor mu yayınları, biraz daha sıkı çalışacak hepsi bu.. Olur mu olur..


election

Tamam iç ses, anlaşıldı sen bana 30 Mart'ta ne yapacağımı anlattırmayacaksın ağız tadıyla.. O zaman kısa kesiyorum, gidip vicdanımın sesini dinleyerek oy verme işlemini yapacağım,  yani çok ama çok önemli  olan vatandaşlık görevimi yerine getireceğim.
 Karar verirken gelecek nesillere olan sorumluluk bilincim bana kılavuz olacak.

Peki ya sizler, sizler ne yapacaksınız 30 martta?


26 yorum :

  1. İş sesin sanki olacakaları önceden haber vermiş. Çok güzel olmuş yahu yazı .Bir çırpıda okuyuverdim.İnternet yavaşlamasına gelirsek o gün çileden çıkmıştım ben :D .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorum için, eee siz ne yapıyorsunuz 30 martta:)

      Sil
    2. Vallahi sabahın köründe gidip oyumu kullanırım sonra hemen yatarım :D

      Sil
    3. İşte örnek vatandaş:)

      Sil
  2. Ben kendime hem patron hem de belediye başkanı seçiçem, benim için iki kez önemli bir seçim.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman umarım gönlünüzden geçen olur, sevgiler:)

      Sil
  3. Teşekkürler, umarım gönlümüzdeki Başkan seçilir...sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönlümüzdeki başkan doğayı korusun, yeşili korusun, adil olsun, maaşıyla geçinmeyi bilsin, koltuğunu rant için kullanmasın, modern olsun, şehir estetiğinden anlasın, ayrımcılık yapmasın, çalışkan olsun, insanlık değerlerine sahip çıksın, çiçek sevsin, kaldırım sevmesin, kültüre sanata önem versin, sosyal tesisler yapsın, spora önem versin, ileri görüşlü olsun, tarihi dokuya önem versin, kentimizi Avrupa kentlerinden daha güzel yapsın..
      Görüyorsunuz işte ne kadar az şey istiyoruz :)

      Sil
  4. Kesinlikle dediklerinizin hepsini yapsın, bir de personeline ayrım yapmasın....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunları yapan bir başkan emin olun emeğin de değerini biliyordur:)

      Sil
  5. O koltuğa oturup da değişmeyen çok az Başkan gördüm ben bunları yapsalar bile eskisi gibi olmuyorlar...

    YanıtlaSil
  6. değişmeyenlerin hakkını yemeyelim:)

    YanıtlaSil
  7. Bende çok az diye belirttim zaten genellememiştim. Tabiki değişmeyen başarılı Başkanlar vardır. Umarım ülkemize hayırlı bir seçim olur kazanan şehirler olur...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle acayip dönemlerden geçiyoruz ki, bu seçimlerle ilgili umutlanmak istiyorum, sevgiler:)

      Sil
  8. Büyük bir keyifle okudum yazını :))) Özellikle iç sesini :p
    Benim programım da şöyle:
    Sabah kalkılıp bi koşu sanığa gidilecek. Koşa koşa dönüp cips ve dark "şerbet" eşliğinde Malezya F1'i izlenecek. Sonra dışarı işleri, görüşmeler, buluşmalar vs için boş zaman.
    Sonra bir yanda tv, bir yanda laptop seçim sonuçları takip edilecek.
    Sonuçlara göre sabaha iyi kalkıp kalkmama belirlenecek!



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden diyorum ki 31 mart sabahı umarım güzel uyanırsınız,
      sevgiler:)

      Sil
  9. Bana seçimden sonra 1 saat ileriye alınması içimi daraltıyor. Bhar yorgunluğu iki katına çıkacak.:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan nelere alışmıyor ki, yaz saatine de alışırız her zaman olduğu gibi merak etmeyin:)
      Hatta ne kadar masum ve hoş bir dert bu:)

      Sil
  10. Oyumu atar akşam kavga çıkacak mı diye beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında sanırım böyle bir merak hepimizde olacak, ağlanacak hal ama gülüyoruz maalesef:)

      Sil
  11. Burası bir kasaba olduğundan sadece üç parti arasında seçim yapmamız gerekiyor. Buraların bir özelliği olarak o üç partinin adayları şu seçim propogandası süresince birkaç defa evlerimizi ziyaret ederek çeşitli vaatlerde bulundular. Birisi bahçe duvarımı yaptırmayı, diğeri sabah yürüyüşlerim için bize özel yol yaptıracağını, bir başkası da gene bana özel bedava kum, çakıl, çimento gibi malzemeler vereceğini vaad etti. Ne kadar önemli vaadler görüyorsunuz değil mi? İyi de kasaba geneli için ne yapmayı plânlıyorsunuz sorularım hep yanıtsız kaldı. Efendim önce fen memuru bulacağız, sonra bütçe bulacağız, sonra plân yapacağız... Her üç adayın da seçilmiş olmak istemelerinin kendilerine özel nedenleri var. Biri yaptığı yatırımlarda epey bir zarara uğrayınca belediye başkanı seçildiğinde bu zararını telâfi etmeyi düşünüyor. Bunu nasıl yapacağını sizin yorumunuza bırakıyorum çünkü ben düşündüm düşündüm "dolandırıcılık"tan başka bir çaresi olmadığına karar verdim. İkinci aday şu andaki başkan. O da bulunduğu mevkiinin kaybolmasından korkuyor. Çünkü oldukça prestiji var çevrede. Herkes "başkanım" diyerek yalakalıklarını sürdürüyor. İşte insan nefsi. Tabii onun da malen kendine yönelik yatırımları olacaktır. Üçüncü aday, geçmişte kasabayı oldukça zarara sokan birinin kardeşi. İzlenimimiz onun çok pasif olduğu yönünde. Çevresindekilerin onu yönettikleri aşikâr. Hiç birinin de kasaba insanının "geneline" bir faydası olacağına inanmıyorum. İnsanlardan oy alabilmek için sınırsız vaadlerde bulunuyorlar. Ellerinde birer liste, ziyaret ettikleri evlerde insanlardan kendilerine oy verilmeleri için söz istiyorlar. Buralarda söz çok önemli. Verilen sözden geri dönüş olmaz. Zaten bu davranış en olgun ve doğru davranıştır. O nedenle insanlar söz vermek istemiyorlar ancak çeşitli vaadler karşısında tamam diyorlar. İşte bu aşamada hemen ellerindeki kâğıtlara o kişinin adı ve karşısına da oy vereceği kişinin adı yazılıyor. Tabii buralarda insanlar parti olarak düşünmüyor, kişi olarak düşünüyorlar. Hangi partiden olması önemli değil. Onlar için önemli olan seçecekleri kişinin kendisine oy veren insanlara iş vermesi, malzeme vermesi, maddi yardımda bulunması. Bu nedenle iki tane evini satıp o parayı kendine oy vereceklere dağıtanlar bile oldu zamanında. Bugün de böyle. Buradakilerin derdi ülkenin yönetiminde olanların ne olduğu değil, kendilerine ne kadar menfaat sağlayacakları ile ilgili. İşte tam da bu nedenle ben bu gece fazla düşünmeyeceğim. Benim hiç birinden bir menfaat beklentim yok ve gelenleri de kibar bir dille (zaman zaman ağır bir dille) geri çevirdim. İşte tam bu nedenle yarın kasaba için değil de vereceğim oyun gideceği partinin alacağı oy sayısı ile ülkemde güzel şeylerin olmasına katkıda bulunacağı düşüncesiyle oyumu kullanacağım. Malesef oy kullanacağım parti seçeneklerim üç ile sınırlı. Lâkin bunların içinde düşünceme en uygun olanı da var tabii parti olarak. Bu nedenle kendimi şanslı hissediyorum. Oyumu kullandıktan sonra da bahçemde baharın gelişini kutlamaya çalışacağım küçük bir ateş yakıp ızgaralarımı yaparken. Akşam saatlerinde televizyonu açıp, ertesi sabah çok erken kalkıp tedavim için 120 km. yol gitmem gerekmesine rağmen erken yatmayacak ve çok geç saatlere kadar gelişmeleri izleyeceğim. İnşallah ertesi günün sabahında içim rahatlamış ve gönlümde huzurla yola çıkacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yazı için teşekkür ederim. Kasabalarda olaylara nasıl farklı bakıldığını çok güzel anlatmışsınız. Bu seçim, bence belediye seçimlerinin çok ötesinde bir anlam taşıyor. Umarım sizin de dediğiniz gibi ülkemiz için iyi bir sonuç çıkar.
      Bu arada bahçede mangal keyfiniz için şimdiden afiyet olsun diyorum, sevgi ve saygılar:)

      Sil
  12. İlk işim güzel bir kahvaltı ve hemen ardından sandığa gitmek olacak. Bir Ankaralı olarak 30 Martı zafer günü ilan etmek istiyorum. Belediye başkanımız hepinizin malumu. Ardından gündemdeki olaylar nedeniyle dağ gibi biriken izlemem gereken filmlerden bir ikisini izleyip seçim sonuçlarına odaklanmayı planlıyorum. Dilerim ülkemi özgürlüğüne, doğasına, çiftçisine, sanatına ve daha unuttuğum neler varsa onlara kavuşturacak bir ekip gelir. Ever bunlar yerel seçimler fakat genel seçim için sonuçların çok önemli olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dileklerinize yürekten katılıyorum, güzel bir pazartesiye uyanmak dileğiyle diyelim, sevgiler:)

      Sil
  13. Guzel gunler gorecegiz, gunesli gunler. Yukardaki gonlunuzden gecen baskan tiplemesinin aynisini bende diliyorum. Hayirlar gelsin ulkemize, sevgi, birlik ve beraberlik. Gonlumden gecenler bunlar. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demiş şair, "en güzel günler, henüz yaşamadıklarımız"
      Sevgiler:)

      Sil